АРДА-ТРЕЙДИНГ
Взгляни на мир другими глазами
 

Це — Совіньон Блан!

Совіньон Блан/Sauvignon Blanc (або скорочено Совіньон/Sauvignon) другий за популярністю білий сорт винограду після Шардоне.
Його посадки налічують більше 100 000 га, з них по 25 000 га припадає на Францію та Нову Зеландію. Сорт є всюди, в Західній і Східній Європі та країнах Нового Світу.
Настільки популярним стати йому дозволила здатність розвивати широку гаму ароматів. Совіньон Блан може бути пронизливо свіжим, трав’янистим, а може бути з ароматами тропічних фруктів. Витримка на дріжджовому осаді – фр. «sur lie» покращує органолептичні властивості вина. Посилюється структура і тривалість смаку, нівелюються негативні тона (вплив полісахаридів на терпкість), збільшується складність, глибина і тривалість аромату. Дріжджовий осад також поглинає кисень, допомагаючи підтримувати процес керованого та повільного дозрівання. Витримка в діжках змінює колір від солом’яного до насичено жовтого, привносяться відтінки дерева і ванільно-пряні ноти. Вина стають «об’ємними» та збалансованими.
Сорт любить прохолодний клімат, суху погоду, вапнякові, крейдяні, мергелеві грунти, максимальне підрізання, місця, які розташовані поряд з водоймами. Вапнякові, крем’яні, гравійні грунти в помірному континентальному кліматі дають винам ідеальний баланс кислотності і легку, ледь відчутну солодкість. Піщано-сланцеві грунти дарують вину неповторний «хрусткий» англ. «crisp» смак, який здається втіленням свіжості і легкості.
Низькотемпературні тривалі ферментації, спеціальні штами дріжджів, винификація тільки в чанах з нержавіючої сталі, досвід винороба – запорука успіху свіжого і яскравого Совіньона. Ферментація і подальша витримка в дубовій тарі може дати нові відтінки в ароматі. Наприклад, ноти дині, кокоса, мускатного горіха, заварного крема, вершків і масла.
Для молодих вин Совіньон Блан/Sauvignon Blanc характерна яскрава кислотність, сильний аромат і яскраво виражений смак. Такі вина легкі, із середнім тілом і, як правило, сухі. Крім трав’янистих, вони мають квіткові і мінеральними тона в ароматі та смаку.
Типові аромати Совіньон Блана – листя і ягоди чорної смородини, агрус, грейпфрут, цедра лимона, лайм, айва, азіатська груша, свіжоскошена трава, любисток, кропива, листя помідора, кріп, базилік, естрагон, селера, лимонна трава, зелений солодкий перець, халапеньйо (різновид перця чилі), самшит, фенхель, підлісок, маракуйя, гуава, нектарин, ківі. У теплому кліматі вино набуває фруктовий характер, з’являються ноти стиглого лимона та інжира.
Кліматичні умови, технологія виробництва, витримка привносять свої характеристики. Виробники і критики виділяють три основні стилі: класичний – регіони Долина Луари і Бордо/Франція, новозеландський – різні регіони/Нова Зеландія, тропічний – характерний для регіонів з дуже теплим кліматом.
Сорт добре представлений на півночі Італії – регіони П’ємонт, Фріулі, Альто-Адідже, в Австрії, Швейцарії, Чехії, Словенії, Хорватії, Сербії, Болгарії, Угорщині, Іспанії, Румунії, Республіці Молдова, Україні, а також Австралії, Південній Африці, США – Каліфорнії (під назвою Blanc Fume), Аргентині, Чилі, Новій Зеландії, Канаді.
Народився сорт в регіоні Бордо, назва походить від французького слова «Sauvage», що в перекладі означає «дикий». У Бордо сорт найчастіше представлений в парі (рівні частини) з сортом Семільон/Sémillon. Після витримки в дубовій діжці та довитримки в пляшках отримують одні з найкращих білих вин в світі. Також на роль батьківщини цього сорту претендує інший регіон Франції – Долина Луари, де сорт активно використовують при виробництві знакових – найвідоміших вин.
Існує думка, що сорт з’явився в результаті природного схрещування таких сортів, як Саваньєн/Savagnin (також відомий, як Трамінер/Traminer) і Шенен Блан/Chenin Blanc. Мутаціями Совіньон Блан є виноградні сорти Sauvignon Gris (або Sauvignon Rosé), Sauvignon Noir і Sauvignon Violet. У XVIII столітті, в регіоні Бордо, в результаті схрещування білого Совіньон Блан/Sauvignon Blanc та червоного Каберне Фран/Cabernet Franc отримали червоний сорт «бестселер» Каберне Совіньон/Cabernet Sauvignon.
Совіньон блан гарний аперитив. Його зелені ноти гарно поєднується з різноманітними салатами, також заправленими йогуртом, овочами та вегетаріанськими стравами, рибою і морепродуктами, лазаньєю, білим м’ясом, гострою їжею, свіжими, витриманими і гострими сирами. Вино не боїться поєднань зі стравами де в складі є: петрушка, розмарин, базилік, кінза, м’ята, естрагон, чебрець, фенхель, цибуля-шалот, білий перець, коріандр, куркума.
24 квітня, перша п’ятниця травня, 21 червня – Міжнародний день сорта винограду Совіньон Блан/International Sauvignon Blanc Day!
Вина Совіньон Блан/Sauvignon Blanc різних країн можна придбати в мережі виномаркетів «VINTAGE»:
місто Дніпро Винний супермаркет VINTAGE Катеринославський бульвар, 1, ТРЦ «Cascade Plaza», 1 поверх;
місто Дніпро Винний супермаркет VINTAGE вул. Дмитра Донського, 2-а ТЦ «Нагорний ринок»;
місто Харків Винний супермаркет VINTAGE пл. Конституції, 1;
місто Харків Винний супермаркет VINTAGE проспект Науки, 15

Також вина та інші напої можна замовити в інтернет магазині http://vintagemarket.com.ua

Гарних покупок та вражень!
Vintage — виномаркет, ресторан, интернет-магазин